Skip to content

Live & raw content: Η νέα τάση του Marketing Video που ήρθε για να μείνει

Το έτος 2020 έχει ανατρέψει ολόκληρο τον κόσμο. Λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, έχουμε δει περισσότερες επιχειρήσεις και υπηρεσίες να κινούνται στο διαδίκτυο από ποτέ. Από τις τοπικές επιχειρήσεις έως τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι εταιρείες έχουν στραφεί στο διαδικτυακό marketing, με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες μορφές περιεχομένου (content) σε μια προσπάθεια να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και στην νέα κανονικότητα.

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές απαιτούν αυθεντικότητα, και έτσι οι εταιρείες προκειμένου να μπορούν να κρατήσουν το ενδιαφέρον τους αλλά και τα επίπεδα αφοσίωσης υψηλά, πρέπει να είναι έτοιμες να προσφέρουν αυθεντικό περιεχόμενο, σε μια περίοδο που το περιεχόμενο που παράγεται κάθε στιγμή είναι τεραστίων όγκων.  Οι επαγγελματίες της επικοινωνίας πρέπει να ενημερώνουν για τις στρατηγικές των εταιρειών και την αποστολή και όραμα τους, ξεπερνώντας την απολογητική στάση που τους οδήγησε η πρώτη φάση της πανδημίας και να δείξουν την πραγματική δέσμευση που έχει η διοίκηση για την ενίσχυση της εμπειρίας των καταναλωτών.

Στόχος είναι η δημιουργία περισσότερων εμπειριών για το κοινό στο σπίτι, είτε είναι εργαζόμενοι με τηλεεργασία, είτε είναι καταναλωτές που βρίσκονται σε δυσχερέστερη επαγγελματική σχέση (συν-εργασία ή αναστολή). Η βίαιη, σχεδόν, διερεύνηση της χρήσης των νέων τεχνολογιών από πολύ περισσότερους καταναλωτές μέσα στο 2020 λόγω των συνθηκών της πανδημίας, συνεχίζεται και το 2021 και δημιουργεί ένα πρόσφορο έδαφος για συνέχιση της χρήσης του διαδικτύου και στο μέλλον και συνεπώς της αύξησης της δυναμικής του. Με τις νέες τεχνολογίες, ενισχύθηκε η δημιουργία εμπειριών πελατών σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών και τύπων τεχνολογίας. Οι επαγγελματίες PR έχουν πολλά κανάλια και μέσα για να συνδεθούν με τους σημερινούς καταναλωτές.

Raw Video

Το “Raw video” είναι το νέο “παραγόμενο βίντεο”. Το Raw footage είναι η ακατέργαστη εγγραφή βίντεο. Είναι τα μη επεξεργασμένα δεδομένα που προέρχονται από κάθε συσκευή εικόνας (φωτογραφική μηχανή, κινητό τηλέφωνο, κλπ) και έχουν υψηλή ποιότητα εικόνων.Το ζωντανό βίντεο (live video) συνεχούς ροής στο Facebook έχει την καλύτερη οργανική προσέγγιση και αφοσίωση, κάτι που ισχύει εδώ και αρκετά χρόνια. Στο πρόσφατο trends report που εξέδωσε ο κορυφαίος πάροχος λύσεων μάρκετινγκ κοινωνικών μέσων, Socialbakers, αποκάλυψε ότι το Facebook Live ήταν μακράν η πιο ελκυστική μορφή στην πλατφόρμα. Ωστόσο, η ίδια αναφορά δείχνει ότι το ζωντανό βίντεο είναι στην πραγματικότητα ο λιγότερο χρησιμοποιούμενος τύπος περιεχομένου. Αυτή είναι μια τεράστια, ανεκμετάλλευτη ευκαιρία για έξυπνους επαγγελματίες καθώς προχωράμε στο 2021.

Καμία ποσότητα εξελιγμένης τεχνολογίας δεν μπορεί ποτέ να αντικαταστήσει πραγματικές, ζωντανές, προσωπικές εκδηλώσεις. Τότε μόνο μπορούμε να δούμε τα μάτια του συμμετέχοντα, να διαβάσουμε τη γλώσσα του σώματός του και να αισθανθούμε την ενέργειά του. Όμως, το επόμενο καλύτερο πράγμα είναι το βίντεο και ειδικά το ζωντανό βίντεο.Με την τρέχουσα άνευ προηγουμένου ανάγκη μας να μεγιστοποιήσουμε τις εικονικές συναντήσεις και εκδηλώσεις παγκοσμίως, εάν υπάρχει μια περιοχή που πρέπει να τελειοποιήσουν οι εταιρείες και οι οργανισμοί, είναι το ζωντανό βίντεο! Βασική πτυχή του ζωντανού βίντεο είναι ότι μας επιτρέπει να επιδείξουμε σαφή ενσυναίσθηση στο κοινό μας. Οι επιχειρήσεις που μπορούν πραγματικά να εξανθρωπίσουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο θα κερδίσουν την επικοινωνιακή μάχη. Το εφήμερο περιεχόμενο συνεχίζει να αποδίδει πολύ καλά με τις ιστορίες στο Instagram και Facebook. Πολλές εταιρείες, brands και δημιουργοί περιεχομένου (content creeators)  έχουν απίστευτη επιτυχία με αυτήν τη μορφή μικρής μορφής, η οποία είναι προσβάσιμη μόνο για 24 ώρες. Με τη διάδοση του Snapchat, η συγκεκριμένη μορφή περιεχομένου έχει ήδη κατακτήσει το LinkedIn (Stories) και στο Twitter (Fleets), όπου οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται σύντομες ενημερώσεις στο κοινό τους. Το εφήμερο περιεχόμενο θα συνεχίσει να προσελκύει γιατί είναι εύκολο να δημιουργηθεί λόγω της πιο απλής και ανεπίσημης φύσης του, καθιστώντας το ένα χρήσιμο εργαλείο για επαγγελματίες και οργανισμούς που προσπαθούν να αυξήσουν το μερίδιο της φωνής στους αντίστοιχους τομείς γνώσεις και δραστηριοποίησης τους. Όταν συνδυάζεται με εργαλεία δημιουργίας περιεχομένου όπως το TikTok, το οποίο συνεχίζει να αυξάνει το δικό του μερίδιο αγοράς μεταξύ των χρηστών κοινωνικών μέσων και της ικανότητάς του να θέτει εργαλεία παραγωγής στα χέρια των κοινών χρηστών, αυτό το σνακ περιεχόμενο θα συνεχίσει να οδηγεί σε υψηλή αφοσίωση και μετατροπή και το 2021.

Η λέξη κλειδί είναι η Ενσυναίσθηση

Με εκατομμύρια άνεργους και χιλιάδες περισσότερους ανίκανους να εργαστούν λόγω του COVID-19, οι μάρκες πρέπει να κατανοήσουν με ποιον επικοινωνούν σε επίπεδο ανθρώπου με άνθρωπο. Οι επαγγελματίες της επικοινωνίας θα πρέπει διαρκώς να αναρωτιούνται πώς σχετίζονται με την πραγματική ψυχή, τα συναισθήματα και τις πολυπλοκότητες των ανθρώπων. Πώς δηλαδή μπορούν να αγκαλιάσουν την ανθρώπινη ταυτότητα και τις ανθρώπινες ανησυχίες των καταναλωτών τους και πώς μπορούνε με τις καμπάνιες τους να αγκαλιάσουν την Ανθρωπότητα. Πολλές μάρκες έχουν αρχίσει να ακολουθούν μια προσέγγιση marketing πιο επικεντρωμένη στον καταναλωτή, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να εξετάσουν την κατάσταση κάτω από την καταναλωτική επιδερμίδα και να ξανασχεδιάσουν ολόκληρη τη στρατηγική εσωτερικής και εξωτερικής επικοινωνίας, έτσι ώστε να εστιάσουν στα άτομα που προσπαθούν να προσεγγίσουν, είτε πρόκειται για πελάτες είτε για υπαλλήλους. Θα σας εκπλήξει όταν τα μηνύματά σας  και κυρίως ο τρόπος που τα επικοινωνούν δεν είναι πλέον ελκυστικά για το κοινό σας. Η προσανατολισμένη παραγωγή περιεχομένου σε πιο αυθεντικές και ανθρωποκεντρικές ράγες, είναι αναγκαία και στηρίζεται στην δέσμευση των εταιρειών να ακούν το κοινό τους και να ευθυγραμμίζονται με την κοινωνία.

Back To Top